MITÄ ON KIROPRAKTIIKKA?

Suomen kiropraktikkoliiton kuvaus tiivistää hyvin kiropraktikon ammatin:

Kiropraktiikka on terveydenhuollon ammattikunta joka diagnosoi, hoitaa ja ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelinten sairauksia ja vaivoja. Kiropraktikoiden koulutus on kansainvälisesti yhtenäisin ja he valmistuvat ylemmällä korkeakoulututkinnolla ulkomaisista yliopistoista. Tätä viisi vuotista täyspäiväistä opiskelua ei voi suorittaa Suomessa.

Tyypillisiä ongelmia kiropraktikon vastaanotolla ovat selän ja lantion kiputilat sekä niska-hartia alueen ongelmat kuten niskaperäinen päänsärky ja -huimaus. Erilaiset hermostoperäiset ongelmat kuten hermojuurten tai ääreishermojen pinnetiloista johtuvat raajojen puutumis- ja tuntohäiriöt ovat myös yleisiä hoidettavia oireita. Muita oireita ovat mm. kipu, lihasjännitys ja alentunut toimintakyky päivittäisten askareiden tai urheilusuoritusten parissa.

Kiropraktiikka sisältää lukuisia hoitotekniikoita joissa pääosin käsillä tehtävissä hoidoissa sekä harjoitteissa ja elintapamuutoksissa kiinnitetään huomiota erityisesti toimintakyvn ja terveyden parantamiseen.

Termi ”täsmäterveys” kiteyttää kiropraktiikan lähestymisen terveyteen; pyritään löytämään tuki- ja liikuntaelinongelmien syy ja puuttumaan siihen parhaalla mahdollisella tavalla. Selvittää ongelman alkuperä ja miksi se on ilmentynyt kipuna juuri nyt ja valikoida paras tapa lähestyä kokonaisuutta keinoin millä olisi suurin mahdollinen hoitovaste.

Kipusignaalien hälvetessä kehon palautuminen ja itse paraneminen vasta alkaa.

Tällöin kuntoutuksen merkitys kasvaa. On tärkeä tehdä harjoitteita mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Valitettavasti ”suo, kuokka & jussi” -mentaliteetilla meillä on tapana tehdä hieman liikaa liian aikaisin tai sitten tietysti olla tekemättä tai muuttamatta yhtään mitään ongelman ympärillä.

Jokainen on vastuussa omasta terveydestään ja ymmärrämme, että paraneminen on prosessi. Kultaista keskitietä hakiessa kollegamme Kristian Ekströmin kirja Simply Well on oiva opas tähän.

Ensimmäisen käyntikerran aikana tutkimuksessa mietitään paras tapa lähestyä löydöksiä ja kartoitetaan mahdolliset vasta-aiheet hoidolle. Tekniikoita kiropraktiikassa on lukuisia mistä valita. Tutkiessamme ennen ja jälkeen hoidon käytämme paljon lisätyökaluna lihaksen vastetta eri asennoissa. 

Kaikki vaikuttaa kaikkeen ei pidä paikkaansa, mutta monet asiat liittyvät moneen. 

Jatkuva jatkokouluttautuminen on mahdollistanut kartuttamaan tietotaitoa etenkin soveltavan kinesiologian / manuaalisen proprioceptisen lihastestauksen ja ravintolääketieteen saralla auttaen ymmärtämään kokonaisuuksia vielä paremmin.

Puretaan vyyhtiä yhdessä.

Tervetuloa!

Roope ja Joachim